فهرست مطالب
پارچههای مناسب چاپ کدامند؟
مدلهای متنوعی از پارچهها که از الیاف طبیعی و مصنوعی ساخته میشوند در بازار موجود است و با کمک دستگاههای چاپ میتوان بر روی آنها چاپ را اجرا نمود. پیش از آنکه به معرفی تعدادی از پرکاربردترین پارچههای طبیعی و مصنوعی بپردازیم، این نکته مهم را یاداوری میکنیم که در ساختار پارچههای ساخته شده با الیاف مصنوعی، روغن و پلاستیک به کار میرود، به همین دلیل به اندازه الیاف طبیعی رنگ را جذب نمیکنند. این موضوع روی کیفیت چاپ تاثیر بسزائی دارد.
پارچه با الیاف طبیعی
- پارچه پنبهای: پارچههای پنبهای حرارت بدن را به محیط انتقال میدهند، از این رو خنک هستند. در بازار ایران به پارچههای پنبهای، نخی نیز گفته میشود. روش چاپ سیلک برای چاپ روی پارچه پنبهای مورد استفاده قرار میگیرد. در روش گفته شده، طرح دلخواه ما به کمک شابلون روی پارچه منتقل میشود.
- پارچه پشمی: در پارچههای پشمی، هوا در میان الیاف وجود دارد بنابراین مانند عایق عمل میکند. برای چاپ روی پارچه پشمی نیز مانند پارچه پنبه ای، روش سیلک اسکرین کاربرد دارد.
- پارچه ابریشمی: این پارچهها لطیف و براق هستند و در مقابل پاره و چروک شدن مقاومت خوبی دارند. مناسبترین روش چاپ روی پارچه ابریشمی، سیلک اسکرین است.
پارچههای مصنوعی
- پلی استر: این مدل پارچه نسبت به چروکیدگی، آسیب پذیری پایین دارد و بالطبع اتوپذیری بالایی دارد. از ترکیب کردن پلی استر با الیاف طبیعی، منسوجات سبکی مثل ساتن تولید میشود. بهترین روش چاپ روی پارچه پلی استر، سابلیمیشن است که در ادامه مقاله آن را توضیح خواهیم داد.
- نایلون: این پارچه رطوبت خیلی کمی به خود جذب میکند و به همین دلیل خیلی سریع خشک میشود. پارچه نایلونی کشش خوبی دارد و با توجه به اینکه برخی پوشاک مانند جوراب باید حالت کشسانی داشته باشند، از پارچه نایلونی در تولید انواع جوراب استفاه میشود.
- ریون: در تولید این نوع پارچه از آمونیاک استفاده میشود و به همین دلیل برای سلامتی انسان تا حدودی مضر است و تماس آن با بدن ممکن است مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند.
کلیک کنید: سفارش چاپ روی پارچه |
بهترین چاپ برای انواع پارچه
بهترین روش چاپ روی انواع مختلف پارچه، چاپ سابلیمیشن است. همانطور که میدانید سابلیمیشن یا تصعید، به معنای تبدیل حالت جامد ماده به حالت گاز است. طی فرایند چاپ سابلیمیشن، طرح مورد نظر ما از طریق اعمال حرارت و فشار بسیار زیاد از کاغذ به پارچه منتقل میشود. در این روش، ذرات مرکب چاپ، تصعید میشوند به همین دلیل نام آن را سابلیمیشن گذاشته اند و روشی آسان و اقتصادی است. با استفاده از این روش رنگ به داخل الیاف پارچه نفوذ میکند و روی سطح آن باقی نمیماند بنابراین ماندگاری و دوام طرح چاپی در این روش زیاد است و حتی علیرغم شستشوهای مکرر پارچه نیز کیفیت چاپ آن حفظ میشود.
چه نوع طرح هایی برای چاپ روی پارچه مناسبند؟
انتخاب طرح برای چاپ روی پارچه کاملا به نظر و سلیقه شخص بستگی دارد. میتوان گفت تقریبا هیچ محدودیتی برای انتخاب طرح وجود ندارد اما بهتر است این نکته مهم را در نظر داشته باشید که هر چه طرح سادهتر باشد، احتمال چاپ باکیفیت آن نسبت به طرحهای پیچیده و شلوغ بیشتر است. طرحهایی که جزئیات زیادی دارند ممکن است بعد از چاپ روی پارچه، خیلی با کیفیت دیده نشوند.
آیا طرح آماده برای چاپ روی پارچه وجود دارد؟
اگر قصد چاپ روی پارچه را داشته باشید بعد از اینکه با انواع پارچههای دارای قابلیت چاپ و همینطور روشهای چاپ بر روی آنها آشنا شدید، این سوال برایتان پیش خواهد آمد که چطور میتوانم طرح مورد نظر خود را برای چاپ انتخاب کنم؟ آیا طرحهای آماده وجود دارند؟ در پاسخ به این سوال شما باید بگوئیم، بله. با جستجو در اینترنت میتوانید به راحتی و به سرعت به تعداد خیلی زیادی طرحهای زیبا و مناسب برای چاپ روی پارچه دسترسی پیدا کنید. نا گفته نماند در صورتی که تمایل داشته باشید طرح دلخواه خود را طراحی کنید میتوانید از نرم افزارهای مخصوص طراحی مثل ایلوستریتور و فتوشاپ استفاده نمائید.
مقاله پیشنهادی: روانشناسی رنگ ها در طراحی و چاپ |
چرا انتخاب چاپ با نوع پارچه مهم است؟
انتخاب نوع پارچه برای چاپ بسیار مهم است. بخشی از کیفیت نهایی محصول چاپی به انتخاب صحیح پارچه برمیگردد. به طور کلی پارچههای طبیعی نسبت به الیاف مصنوعی، گزینه مناسبتری برای چاپ هستند. از آنجا که الیاف طبیعی فاقد پلاستیک و مواد روغنی هستند، رنگ را به خوبی جذب میکنند. پارچههای کتان و پنبهای، از مطلوبترین پارچهها برای چاپ هستند.
نحوه شستشوی پارچه بعد از چاپ
بهترن روش شستشوی لباسی که دارای چاپ است، شستشوی دستی است. پارچههایی که روی آنها چاپ انجام شده بهتر است به آرامی و بدون چنگ زدن آن هم با آب ولرم و پودر لباسشوئی دستی شسته شوند تا از آسیب رسیدن به آنها جلوگیری کنید. همچنین در نظر داشته باشید برای خشک شدن نیز، آنها را خیلی در معرض نور خورشید قرار ندهید. حال اگر بخواهید این لباسها را با ماشین لباسشوئی بشوئید، فراموش نکنید که ابتدا آنها را پشت و رو کرده و سپس داخل ماشین بیندازید. درجه حرارت آب نیز نباید بیشتر از ۳۰ درجه سانتی گراد باشد. نکته آخری که در این بخش باید مد نظر داشته باشید، انتخاب پودر لباسشوئی ملایم فاقد آنزیم و استفاده از آن به مقدار کم است.