انواع دستگاه های چاپ به همراه ویژگی ها و کاربردها

با توجه به رشد روزافزون صنعت چاپ در عصر امروزه، انواع مختلفی از دستگاه‌های چاپ که با تکنولوژی‌های پیشرفته کار می‌کنند در بازار موجود است. بدون شک یکی از مهمترین تجهیزات مورد استفاده در صنعت چاپ، دستگاه‌های چاپ می‌باشند. در این مطلب می‌خواهیم شما را با انواع دستگاه‌های چاپ و همینطور کاربردهای آنها آشنا کنیم، پس حتما تا انتهای این مقاله با مجموعه یووی پرینت همراه باشید.
انواع دستگاه چاپ

فهرست مطالب

دستگاه چاپ چیست؟

دستگاه چاپ یک دستگاه مکانیکی است که استفاده از آن سال‌هاست جایگزین روش‌های سنتی چاپ شده است. در واقع اختراع دستگاه‌های چاپ تحول عظیمی در صنعت چاپ ایجاد کرده است. اما دستگاه چاپ چیست؟ ساده‌ترین تعریفی که می‌توانیم از این دستگاه ارائه کنیم این است که دستگاه چاپ، طرح مورد نظر موجود در رایانه را از طریق اعمال نیروی فشار و نیز پخش جوهر بر روی سطوح مختلف مانند کاغذ، پارچه و .. چاپ می‌کند.

 

انواع ماشین آلات در صنعت چاپ

هر یک از دستگاه‌های چاپ مزایا و معایب خاص خود را دارند و افراد فعال در حوزه صنعت چاپ باید بر اساس میزان بودجه مالی، کیفیت و سرعتی که مد نظر دارند مناسب‌ترین دستگاه چاپ را انتخاب کنند. در این بخش تعدادی از پرکاربردترین دستگاه‌های چاپی که در بازار عرضه می‌شوند را معرفی خواهیم کرد و به کاربردهای آنها نیز اشاره می‌کنیم.

  1. دستگاه چاپ تامپو

دستگاه چاپ تامپو فقط برای چاپ روی اجسام گرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته از طریق این دستگاه می‌توان روی انواع مختلف اشکال منحنی، کره ای و محدب چاپ را اجرا کرد. به طور کلی دستگاه تامپو برای چاپ روی سطوح غیر مسطح و ناهموار طراحی شده است. در این دستگاه یک پد ژلاتینی تعبیه شده است که به یکی از 2 روش دستی یا اتومات، طرح را به سطحی که می‌خواهیم چاپ روی آن انجام شود منتقل می‌کند. تامپو یکی از دستگاه‌های چاپ پیشرفته به حساب می‌آید و چاپ با کیفیتی را در زمان بسیار کم انجام می‌دهد.

 

چاپ تامپو چیست؟

دستگاه چاپ تامپو

  1. دستگاه چاپ افست

غیر ممکن است تا به حال اسم روش افست به گوشتان نخورده باشد. می‌توان گفت یکی از پرکاربردترین و رایج‌ترین دستگاه‌های چاپ مورد استفاده در میان صنعتگران چاپ، دستگاه افست است. این دستگاه برای چاپ در تیراژ بالا مناسب است و از نظر قیمت نیز مقرون به صرفه می‌باشد. خوب است بدانید از آنجا که در ظاهر این دستگاه فرورفتگی و برامدگی دیده نمی‌شود، آن را در بازار با نام دستگاه چاپ مسطح هم می‌شناسند.

 

چاپ افست چیست؟

 

دستگاه چاپ افست

  1. دستگاه چاپ فلسکو

این دستگاه تعداد چاپ بالا را در زمان کم می‌تواند اجرا کند. از مزیت‌های این دستگاه می‌توان به قابلیت آن در چاپ روی رول اشاره کرد. این دستگاه امکان چاپ روی متریال مختلف مانند نایلون و متالایز را دارد در حالی که بسیاری از دستگاه‌های موجود در بازار این قابلیت را ندارند. همانطور که می‌دانید متالایز یک ورقه نازک از جنس آلومینیوم است که برای افزایش ماندگاری محصولات و جلوگیری از عبور نور به داخل بسته‌بندی در تمامی بسته‌بندی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. ناگفته نماند علیرغم ویژگی‌هایی که این دستگاه دارد از جمله قابلیت چاپ بالا در زمان کم، قیمت آن خیلی هم بالا نیست.

دستگاه چاپ فلکسو

  1. دستگاه چاپ پلاتر

یکی از انواع دستگاه‌های چاپ دیجیتال، پلاتر است. دستگاه پلاتر این امکان را فراهم می‌کند تا چاپ در ابعاد بزرگ قابل اجرا باشد. محصولات چاپی تبلیغاتی مانند بنر و پوستر غالبا سایز بزرگی دارند و برای چاپ آنها باید از دستگاه پلاتر استفاده نمود. نکته مهمی که باید مد نظر قرار دهید این است که دستگاه پلاتر برای چاپ تعداد پایین مناسب است و برای تیراژ بالا صرفه اقتصادی ندارد. از پلاتر برای چاپ روی انواع کاغذ گلاسه، مقوا، تحریر و … استفاده می‌شود. چاپ‌های اجرا شده با پلاتر کیفیت بالائی دارند به همین دلیل اگر قصد چاپ پوسترهای تبلیغاتی سایز بزرگ را دارید که ماندگاری و جلوه آن برایتان اهمیت دارد حتما از دستگاه پلاتر استفاده کنید. به دستگاه پلاتر، رسام هم گفته می‌شود.

 

چاپ کوتد با دستگاه پلات
  1. دستگاه چاپ سیلک اسکرین

اولین و مهمترین نکته ای که باید درباره دستگاه چاپ سیلک اسکرین بدانید این است که روی هر نوع متریال، سطح و شکلی قابلیت چاپ دارد. بهتر است بگوئیم خیلی سخت است متریالی پیدا کنید که دستگاه چاپ سیلک اسکرین نتواند روی آن چاپ را اجرا کند! در دستگاه چاپ سیلک اسکرین جوهر، با کمک توری و شابلون طرح را روی سطح مورد نظر منتقل کرده و چاپ اجرا می‌شود.

  1. دستگاه چاپ هلیوگراور

به دلیل وجود سیلندر در این دستگاه، سرعت چاپ آن بالا است و غالبا برای تیراژهای بسیار بالا مثلا بالاتر از یک میلیون مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از دستگاه هلیوگراور برای چاپ تیراژ پایین اصلا مناسب نیست چون انرژی بالایی مصرف می‌کند. به دستگاه هلیوگراور، روتوگراور و به چاپ هلیوگراور، چاپ برآمده و گود هم گفته می‌شود. خروجی این دستگاه کیفیت بسیار مطلوبی دارد و جزئیات طرح چاپ شده به خوبی دیده می‌شود.

  1. دستگاه چاپ افست روی فلز

از جمله دستگاه‌های چاپ جالبی که می‌توان نام برد همین دستگاه چاپ افست مخصوص فلزات است. همانطور که از اسم این دستگاه کاملا مشخص است، به جای اینکه چاپ را روی مقوا، کاغذ و پارچه انجام دهد بر روی فلز انجام می‌دهد. چاپ روی انواع سطوح فلزی از جمله قوطی کنسرو، نوشابه و آبمیوه با کمک این دستگاه اجرا می‌شود.

  1. دستگاه چاپ لترپرس

یکی از روش‌های نسبتا قدیمی چاپ، لترپرس است که به آن چاپ ملخی هم گفته می‌شود. البته بخاطر قدیمی بودن تکنولوژی که دارند امروزه خیلی مورد استفاده قرار نمی‌گیرند. این دستگاه در چاپ اعلامیه، سربرگ و کارت ویزیت کاربرد زیادی داشته است.

 

کاربردهای دستگاه‌های چاپ

  • کاربرد دستگاه چاپ تامپو

با توجه به اینکه از طریق این دستگاه می‌توان روی سطوح غیرمسطح چاپ را اجرا کرد در صنعت چاپ روی اسباب بازی، وسائل پزشکی، قطعات صنعتی، لوازم جانبی موبایل، هدایای تبلیغاتی، لوازم التحریر و ظروف کاربرد فراوانی دارد.

  • کاربرد دستگاه چاپ افست

همانطور که در بالا گفته شد این دستگاه عمدتا برای اجرای چاپ با کیفیت در تیراژ بالا کاربرد دارد. چاپ انبوه مجله، کتاب و روزنامه از طریق دستگاه افست انجام می‌شود. از این دستگاه برای چاپ برچسب روی محصولات، کارت دعوت، کارت ویزیت، پوستر، بنرهای تبلیغاتی و بسته بندی محصولات مختلف داروئی، بهداشتی و خوراکی نیز استفاده می‌شود.

  • کاربرد دستگاه چاپ فلکسو

با توجه به نامی که برای این دستگاه انتخاب کرده‌اند برای چاپ روی مواد انعطاف‌پذیر کاربرد دارد مانند فویل، سلفون، نایلون، پلاستیک، پاکت خرید، ساک‌های کاغذی، بسته‌بندی موادغذائی.

  • کاربرد دستگاه چاپ پلاتر

اغلب پرینترها قابلیت چاپ روی سایز A3 را دارند اما با دستگاه پلاتر می‌توان چاپ را در ابعاد بزرگتر هم انجام داد. با توجه به مدل دستگاه چاپ پلاتر می‌تواند چاپ را روی متریال مختلف مانند کاغذ، مقوا، آلومینیوم، پلاستیک، پارچه، ورق فولادی و کاغ چسب دار اجرا کرد.

  • کاربرد دستگاه چاپ سیلک اسکرین

چاپ روی بسیاری از وسائل که به صورت روزمره با آنها سروکار داریم از طریق دستگاه سیلک اسکرین انجام می‌شود. با کمک این دستگاه می‌توان روی پارچه، سررسید و انواع مختلف محصولات و اجسام چاپ را اجرا کرد.

 

بهترین دستگاه چاپ کدام است؟

ما در این مقاله سعی کردیم تعدادی از معمول‌ترین و البته بهترین دستگاه‌های چاپ را به شما معرفی کنیم و درباره هر یک از آنها نیز تا حدودی توضیح دادیم. همانطور که گفته شد دستگا‌ه‌های چاپ متنوع با ویژگی‌ها و کاربردهای متفاوت در بازار موجود است. شما می‌توانید با توجه به معیارهایی که در ذهن خود دارید مانند سرعت چاپ، کیفیت، نیاز به چاپ در تیراژ بالا و حتی هزینه‌ای که می‌خواهید برای این دستگاه‌ها صرف کنید مناسب‌ترین گزینه را انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *